Czekolada w SPA

Zalety czekolady nie ograniczają się jedynie do niepowtarzalnego smaku. Czekolada jest także uznanym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych. Wynika to głównie z jej właściwości, takich jak zawartość witaminy A, B1, B2, E czy składników mineralnych, jak magnez czy cynk. Czekolada znana jest również z działania natłuszczającego oraz nawilżającego. Wykazano, że zawarte w czekoladzie związki, korzystnie wpływają na modelowanie sylwetki. Z tego powodu czekolada coraz częściej wykorzystywana jest w salonach SPA.

Czekoladowy zabieg to nie tylko polepszenie wyglądu skóry, ale także relaks i odprężenie dla całego organizmu. W większości przypadków zabieg poprzedzony jest peelingiem, dzięki któremu można usunąć martwy naskórek. Następnie na skórę wmasowany zostaje preparat czekoladowy. Osoby, regularnie korzystające z takich zabiegów, mogą szybko zauważyć wzrost elastyczności skóry oraz wolniejsze powstawanie zmarszczek. Ponadto zabiegi czekoladowe poprawiają koloryt skóry sprawiając, że wygląda na zdrowszą i lepiej odżywioną.

Zabieg z wykorzystaniem czekolady poprawia także samopoczucie. Przyczynia się do tego korzystny wpływ tego składnika na pracę układu nerwowego. Czekoladowe zabiegi są szczególnie polecane dla osób zestresowanych, ponieważ działają uspokajająco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *